Kovaa yritystä Ruuhimäellä

15.08.2011

RMC-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin 13-14.8.2011 Ruuhimäen radalla Jyväskylän kupeessa.

Rata oli tuttu rakettiajoilta, mutta isolla autolla ensimrmc_laukaa_011.jpgmäiset kierrokset ajettiin torstaina. Samalla selvisi, että rata on haastava ja töitä riittää, mikäli radalla aikoo päästä minkäänlaiseen vauhtiin.

Juonesta saatiin kiinni vasta perjantain viimeisillä vedoilla, mutta töitä jäi silti.

Harjoituspäivien iloinen Murphy-yllätys oli kytkinmassan rikkoutuminen kolmannen kerran tällä kaudella. Syy useisiin kytkinvaivoihin selvitetään kisan jälkeen, koska mitään ajoteknistä tai moottorin käyttöön ja huoltoon liittyvää syytä siihen ei tiedetä.

Myös pakoputken "pillin" huomattiin olleen poikki juurestaan, kun vaimenninmattoa vaihdettiin harjoitusten lopuksi.

Lauantai alkoi heti lämmittelyn myöhästymisellä 10-15 minuuttia, kun rata ei ollut valmis, ilmeisesti sammuttimia vasta jaettiin ja kuskit kököttivät ruuduissa, kunnes rata saatiin ajokuntoon.

Lämmittelyssä näytti melko hyvältä, 11. nopein aika.

Aika-ajo oli kuitenkin aikataulun mukaan heti lämmittelyn perään, vaikka lämmittely myöhästyi pahasti kilpailijoista riippumattomista syistä. Teltalle paluuseen, renkaanvaihtoon ja suunniteltuun säätömuutokseen jäi liian vähän aikaa ja radalle vasta myöhässä.

Aika-ajo toi 29. sijan, eli aika-ajossa on valtavasti parannettavaa. Aikaa hyvään kierrokseen jäi pari kierrosta liian vähän, kiitos myöhästymisen.

Eriin ruutu 19. Kummassakaan erässä hyvä yritys ei tuonut palkintoa, vaan aina sattui joku kommellus tai hidastus.

Prefinaaliin ruutu 24. Prefinaalissa nousu pari sijaa ja finaaliin lähtöruutu 21.

Finaalin alussa Markus työnnettiin tylysti leveäksi nurmikolle ja seurauksena oli putoaminen koko jonon viimeiseksi.

Finaalin oli määrä kestää 17 kierrosta, mutta kömmähdyksen takia ajettiin vielä 18. kierros. Kaudella vaivannut Murphyn laki tekniikassa ei tälläkään kertaa jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Jos jokin voi mennä rikki, se menee.

Ylimääräisen kierroksen puolivälissä bussipysäkin toisessa vasurissa ketjut putosivat ja kisa jäi kesken viimeisellä kierroksella.

Tuloksissa Markukselle viimeinen ei-keskeyttäneiden sija eli 30.

Sunnuntaina jatkettiin. Lämmittelyssä saatiin 13. sija mikä antoi odottaa ainakin jonkinlaista aika-ajoa.

Uusista renkaista ei saatu irti sitä mitä pitäisi.  54,4 pinnassa ollut aika oikeutti 25. sijaan ja oli pettymys. Kärkeen tuli peräti 0,7 sekuntia, kun lämmittelyssä ero oli ollut vain 0,3 sekuntia.

Erissä lähtöpaikka ruudusta 17.

Ensimmäinen lähtö päättyi jo 10  sekunnin kuluttua rajuun kolariin, jossa Miika Rönn heitti poikittain eteen kääntyneen auton keulasta voltin.

Kolariautoista yksi pyöräytti myös pari riviä taaempaa lähteneen Markuksen perä menosuuntaan päin kolarikasan viereen, mutta ilman vaurioita. Markus kuuli heti, että voltti oli ottanut kilpakumppaniin kipeästi.

Miika joutui ambulanssiin ja lähetettiin toisella ambulanssilla sairaalaan. Sairaalassa todettiin murtunut oikea käsi. Toivomme Miikalle pikaista paranemista.

Markus vietiin ”raatoautolla” takasuoralle odottamaan muiden kuskien kanssa uutta lähtöä. Kuskit istuivat yli puoli tuntia pikkuryhmissä juttelemassa ja järjestäjät toivat fiksusti paikalle myös juotavaa.rmc_laukaa_010.jpg

Uusintalähdössä mentiin ensimmäiseen mutkaan vähän siivommin. Markus jäi kuitenkin pussiin ja pystyi vain suunnilleen säilyttämään sijansa. Kierrosaika parani kuitenkin aika-ajoon nähden yli 0,2 sekuntia.

Toinen erä meni aika lailla samalla tavalla. Alkuun päästiin etenemään, mutta sitten tuli takapakkia.

Prefinaaliin kuitenkin ruutu 21.

Prefinaalissa näytti hyvältä. Markus sai noustua hyvin ja vauhti oli kohdallaan  8 kierrosta, mutta raju yritys alkoi viedä pitoa renkaista ja ajaminen vaikeutui merkittävästi. Edessä olleet kaksi autoa hidastivat siten, että Markus joutui hieman väistämään ennen bussipysäkkiä ja takaa tuli heti ohitus ja Markus valui leveäksi ja likaiselle osalle rataa. renkaisiin terttunut kumi vei pidon hetkeksi ja takaa tuli useampi auto ohi, jolloin alun kova työ valui hukkaan.

Viimeiset kierrokset piti yrittää pitää kiinni sijoituksesta, mutta tiukkaa se teki, kun takaa tuli ankaraa haastetta.

Finaaliin ruutu 21.

Finaalissa renkaat ja auto eivät enää toimineet oikeastaan koko aikana ja sijoituksen pitäminen saati parantaminen olivat tuskan takana.

Lopputuloksena sija 22.

Jyväskylän jälkeen loppupäätelmä on, että aika-ajon on parannuttava radikaalisti, mikäli Lappeenrannassa aikoo päästä ajamaan yhtään paremmista sijoituksista. Lämmittelyt menevät melko hyvin, mutta uusista renkaista ei saada tarpeeksi parannusta aikaan vaan muut ovat siinä selvästi parempia.

Kisassa vauhtia olisi taistella selvästi paremmistakin sijoista.

Myös renkaiden suorituskyky pitäisi saada pysymään hieman parempana kisan loppuun saakka.

Nyt kerätään pari viikkoa voimia ja käydään jälleen koulua kesäloman päätyttyä.